Redox flowbatteri

Energilagring – forskellige teknologier

Energilagring bliver i højere grad en nødvendighed i vores dagligdag og i stadig større grad i den nærmeste fremtid. Hvad enten der skal strømforsynes til køretøjer eller telefoner, for at anvende energien, der kommer fra vedvarende energikilder selv på en vindstille dag, overskyet dag, eller fra en reserve lagring, bliver vi mere og mere afhængige af batterier.

På samme tid, er vi begyndt, at forvente, at batterier bliver udslidte og skal udskiftes i løbet af få år, hvor de gamle batterier derefter kasseres.

Bør det være sådan her?

Problemet stammer fra det faktum, at konventionelle batterier forringes over tid, om de er brugte eller ej. De har et begrænset antal op- og afladninger, før de til sidst skal kasseres.

Med et redox flowbatteri kan du lette dette problem. Teknologien tillader flere op- og afladninger, og for et VisBlue batteri, er levetiden tilsvarende et solcelleanlæg.

Derudover, med VisBlues redox flowteknologi, forringes elektrolytten ikke, og batteriet er 99% genanvendelig.

Med et redox flowbatteri kan du lette dette problem. Teknologien tillader flere op- og afladninger, og for et VisBlue batteri, er levetiden tilsvarende et solcelleanlæg.

Derudover, med VisBlues redox flowteknologi, forringes elektrolytten ikke, og batteriet er 99% genanvendelig.

Klik her for at lære mere om VisBlue og vores teknologi

Hvad er et redox flowbatteri?

Redox flowbatterier er en type batteri, der adskiller sig fra andre batterityper. Det er lavet af to tanke fyldt med elektrolyt-væske og en såkaldt stak.

Stakken er opbygget af adskillelige stakceller, hver med en ramme, bipolarplade og en membran. Antallet og størrelsen på stakcellerne er afhængige af den ønskede effekt.

Størrelsen af tankene bestemmer kapaciteten af batteriet. Væsken i de to tanke opfører sig som katode (positive elektrolyt) og anode (negative elektrolyt). Ligesom et normalt batteri. Katoden og anoden kan bestå af det samme eller forskellige typer elektrolytvæske med relativt høje elektriske enheder.

Derudover, har elektrolytterne i redox flowbatterier forskellige mulige oxidationsniveauer, hvilket er en afgørende kemisk egenskab, når det gælder om at opbevare energi i et redox flowbatteri.

Indholdet i begge tanke i VisBlues redox flowbatteri består af en opløsning af svovlsyre tilsat en unik vanadiumsammensætning. Den eneste forskel på de to tanke er, at den ene side indeholder negative elektroner og et reduceret oxidationsniveau, og den anden side indeholder positive elektroner og et forhøjet oxidationsniveau.

Klik her for at læse mere om fordelene ved et vanadium redox flowbatteri
Der bliver arbejdet

Hvordan virker et redox flowbatteri?

I et redox flowbatteri er der to separate kredsløb; et til anoden og et til katoden. Ved hjælp af pumper, løber elektrolytterne fra beholderen/tanken igennem rør og ind i cellestakkene.

Selvom der er to separate kredsløb, deler membranen sig, og flytter negativt og positivt ladede protoner i deres respektive tanke.

Over tid vil der ske krydsforurening af elektrolytterne. Med to forskellige elektrolytter i hver tank, vil krydsforureningen forringe effektiviteten af batteriet.  

Hvad betyder redox?

Udtrykket "redox" i redox flowbatterier henviser til en redoxreaktion, hvilket er beskrivelsen af ændringen i oxidationsniveauet i et kemikalie: reduktion og oxidation.

I denne proces flytter elektroner sig fra et element til et andet.

Interesseret i at vide mere?

Kontakt os