På Københavns Erhvervsakademi KEA vil man klæde fremtidens energiteknologer, energimagere og elinstallatører på til at håndtere og rådgive et intelligent, grønt energi Danmark.
May 27, 2024
Når de studerende møder ind på KEA efter sommerferien 2024, bliver det både med flowbatterier i kælderen og på skoleskemaet. Energiansvarlig Walther Toft og Lektor Jens Højmann har nemlig overbevist ledelsen om, at flowbatterier skal være en del af fremtiden både på KEA og i fremtidens grønne energi Danmark. Derfor har man nu investeret i et 10 kW flowbatteri fra VisBlue med 50 kWh, der både skal optimere skolens energiforbrug og indgå i undervisningen af de studerende.
Flowbatterier er højaktuelle for omstillingen
Ifølge KEAs energichef Walther Toft er flowbatterier både højaktuelle i forhold til omstillingen og EU's kommende bygningsdirektiv, der skærper kravene til både nye og gamle bygningers energieffektivitet. Han forstår derfor ikke, at flowbatterier ikke er mere udbredte.
”Jeg forstår ikke, at flowbatterier ikke er mere udbredte.”
”Med et flowbatteri får du et energilager til at gemme din overskydende energi til senere, så du får langt mere ud af din egenproducerede, grønne og gratis strøm; og så er det mest fantastiske, at det ikke tæller særlig meget på klimaregnskabet.”
- Walther Toft, energiansvarlig, KEA
Omstillingen starter i undervisningen
Walther fik øjnene op for flowbatterier under hans uddannelse til energiteknolog på KEA. Her arbejder man rigtig meget med batterier. En teknologi, hvis udvikling, han mener, har stået stille i alt for mange år. Så da han faldt over flowbatterier, blev han begejstret over dets unikke egenskaber, der gør det til et langt mere bæredygtigt batteri end dem, vi historisk har arbejdet med.
”Jeg synes først og fremmest, at flowbatterier er interessante, fordi de er bæredygtige.” fortæller Walther, og uddyber:
”De har en levetid på hele 20.000 opladninger, og herefter skal membranen bare udskiftes for at få 20.000 opladninger mere, hvilket er uendelig mange gange mere end litium-ion. Og så er alt bæredygtigt og kan ikke gå i brand.”
- Walther Toft, Energiansvarlig, KEA
Efter endt uddannelse, vil skæbnen, at Walther bliver ansat som energiansvarlig på KEA, Lygten, hvor man lige har lavet aftale om at få solceller. Han foreslår derfor, at de kigger på flowbatterier, så de kan samle den overskydende energi fra solcellerne i stedet for at sende den ud i nettet. Samtidig slår han på muligheden for at bruge flowbatteriet i undervisningen til at klæde fremtidens grønne hænder på.
Den mulighed griber elektroingeniør og lektor Jens Højmann. Han underviser fremtidens energiteknologer, energimagere og elinstallatører indenfor områderne vedvarende energiproduktion, lagringsteknologi, energifællesskaber, regulérkraftmarkedet og fremtidens danske forsyningsnet.
"Jeg vil gerne sørge for, at de kommende VE-certificerede montører og installatører samt energiteknologer og energimagere får flowbatterier med i bagagen, når de skal ud og redde verden.”
- Jens Højmann, Lektor og underviser på KEA.
Jens Højmann ser VisBlues flowbatterier som relevante og nødvendige for alle disse områder, for at Danmark kan komme i mål med den grønne omstilling. Derfor bliver flowbatterier fremadrettet en fast del af hans undervisning.
Samarbejde vækker begejstring og håb for fremtiden
Samarbejdet mellem VisBlue og KEA vækker begejstring og håb for fremtiden hos begge parter.
”Uddannelsesinstitutioner som KEA spiller en central rolle i omstillingen, idet de uddanner fremtidens grønne arbejdskraft. Det er derfor af afgørende betydning for udbredelsen af flowbatterier, at undervisere som Jens ser værdien i teknologien.”
- Søren Bødker, CEO og medstifter i VisBlue.
”Jeg er stor fortaler for VisBlues flowbatterier. Fordi de er bæredygtige og sikkerhedsmæssigt overlegne. Det havde slet ikke været lige så interessant at få Kinabatterier ind på KEA.”