Københavns Erhvervsskole

På Københavns Erhvervsakademi (KEA) vil man klæde fremtidens energiteknologer, energimagere og elinstallatører på til at håndtere og rådgive et intelligent, grøntenergi Danmark. Derfor har man investeret i et bæredygtigt flowbatteri fra VisBlue med intelligent styring, der både skal bruges i undervisningen, energioptimereskolens solceller og købe intelligent ind fra nettet, når priserne er lave her.

Når de studerendemøder ind på KEA efter sommerferien 2024, bliver det både med flowbatterier i kælderen og på skoleskemaet. Energiansvarlig Walther Toft og Lektor Jens Højmann har nemlig overbevist ledelsen om, at flowbatterier skal være en del af fremtiden både på KEA og i fremtidens grønne energi Danmark. Derfor har man nu investeret i et 10 kW flowbatteri fra VisBlue med 50 kWh, der både skal optimere skolens energiforbrug og indgå i undervisningen af de studerende.

 

VisBlues flowbatterier er højaktuelle for omstillingen

Ifølge KEAs energichef Walther Tofter flowbatterier både højaktuelle i forhold til omstillingen og EU's kommende bygningsdirektiv, der skærper kravene til både nye og gamle bygningers energieffektivitet. Han forstår derfor ikke, at flowbatterier ikke er mere udbredte.

”Jeg forstår ikke, at flowbatterier ikke er mere udbredte.”
”Med et flowbatteri får du et energilager til at gemme din overskydende energi til senere, så du får langt mere ud af dinegenproducerede, grønne og gratis strøm; og så er det mest fantastiske, at det ikke tæller særlig meget på klimaregnskabet.”

Walther Toft, energiansvarlig, KEA

Omstillingen starter i undervisningen

Walther fik øjnene op for flowbatterier under hans uddannelse til energiteknolog på KEA. Her arbejderman rigtig meget med batterier. En teknologi, hvis udvikling, han mener, har stået stille i alt for mange år. Så da han faldt over flowbatterier, blev hanbegejstret over dets unikke egenskaber, der gør det til et langt mere bæredygtigt batteri end dem, vi historisk har arbejdet med.

”Jeg synes først og fremmest, at flowbatterier er interessante, fordi de er bæredygtige.” fortæller Walther, og uddyber:
”De har en levetid på hele 20.000 opladninger, og herefter skal membranen bare udskiftes for at få 20.000 opladninger mere, hvilket er uendeligmange gange mere end lithium-ion. Og så er alt bæredygtigt og kan ikke gå i brand.”

-Walther Toft, Energiansvarlig, KEA

Efter endt uddannelse, vil skæbnen, at Walther bliver ansat som energiansvarlig på KEA, Lygten, hvor man lige har lavet aftale om at få solceller. Han foreslår derfor, at de kigger på flowbatterier, så de kan samle den overskydende energi frasolcellerne i stedet for at sende den ud i nettet. Samtidig slår han på muligheden for at bruge flowbatteriet i undervisningen til at klæde fremtidens grønne hænder på.

Den mulighed griber elektroingeniør og lektor Jens Højmann. Han underviser fremtidens energiteknologer, energimagere og elinstallatører indenfor områderne vedvarende energiproduktion, lagringsteknologi, energifællesskaber, regulérkraftmarkedet og fremtidens danske forsyningsnet.

"Jeg vil gerne sørge for, at de kommende VE-certificerede montører og installatører samt energiteknologer og energimagere får flowbatterier med i bagagen, når de skal ud og redde verden.”

-Jens Højmann, Elektroingeniør og Lektor på KEA.

Jens Højmann ser VisBlues flowbatterier som relevante og nødvendige for alle disse områder, for at Danmark kan komme i mål med den grønne omstilling. Derfor bliver flowbatterier fremadrettet en fast del af hans undervisning.

Samarbejde vækker begejstring og håb for fremtiden

Samarbejdet mellem VisBlue og KEA vækker begejstring og håb for fremtiden hos begge parter.

”Uddannelsesinstitutioner som KEA spiller en centralrolle i omstillingen, idet de uddanner fremtidens grønne arbejdskraft. Det er derfor af afgørende betydning for udbredelsen af flowbatterier, at undervisere som Jens ser værdien i teknologien.”

- Søren Bødker, CEO og medstifter i VisBlue.

”Jeg er stor fortaler for VisBlues flowbatterier. Fordide er bæredygtige og sikkerhedsmæssigt overlegne. Det havde slet ikke væretlige så interessant at få Kinabatterier ind på KEA.”

- Walther Toft, Energiansvarlig, KEA