Livø – den første ø i Danmark der installerer et VisBlue batteri

2018

Livø, en lille dansk ø placeret i Limfjorden, har nu fået installeret et VisBlue batteri. Øen er fuldstændig isoleret fra fastlandet og er beskyttet af Naturstyrelsen. Livø er også den første ø i Danmark, der har fået installeret et vanadium redox flowbatteri (VRFB). Elektriciteten der bliver produceret på Livø bliver benyttet af øens by Livø by, beboerne på øen, turisme, samt adskillelige bygninger.

Sådan blev det til

Projektet om at Livø skulle forsynes med bæredygtig energi startede tilbage i 2012 og vil fortsætte indtil 2024. Projektet er et samarbejde med COWI, Aalborg Universitet, ForskEL, Realdania og VisBlue.

Helt tilbage i starten af projektet viste Livø stor interesse for bæredygtige energiløsninger, som førte til interessen for et samarbejde med VisBlue.

Fuldstændig afkoblet

Livø kan beskrives som et offgrid projekt fordi øen er helt og aldeles selvforsynende, når det kommer til elektricitet.

Her forsyner VisBlues batteri nu øen med et stabilt og pålideligt flow af elektricitet. Førhen var øen afhængig af at generere strøm fra tre dieselmotorer, hvilket fornyligt blev ledsaget af solceller og en lille vindmølle.

Nu er VisBlues batteri også en del af Livøs strømforsyning. VisBlues batteri er blevet installeret med øens voksende elektricitetsbehov for øje, og derfor kan batteriet opgraderes til at have større effekt og kapacitet i fremtiden.

Batteri, sol og vind i harmoni

Kombinationen af VisBlue batteriets evne til at lagre overskydende energi fra både solceller og fra vindmøller er spændende.

Den energi der produceres fra både sol- og vindenergi er på egen hånd uregelmæssig og upålidelig, og derfor bliver beboere og faciliteter på Livø også forsynet med den lagrede energi fra VisBlue batteriet, så øen kan få grøn strøm, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser.