BOLIG+

Januar 2024

Danmarks første energineutrale boligbyggeri bruger et VisBlue batteri

BOLIG+ er et boligbyggeri lige udenfor København og er Danmarks første energineutrale bygning. Bygherren er Realdania By&Byg og inde i bygningen er et VisBlue batteri blevet installeret. Udover at være energineutral, producerer bygningen også elektricitet til beboernes elartikler, f.eks. mobilopladere, støvsugere og lys. Bygningen består af 10 lejligheder, fordelt på omtrent 1.200 kvadratmeter og fire etager.

Sådan blev det til

Projektet blev til fordi Realdania ønskede at tage fat i udfordringen med at bygge et energineutralt boligbyggeri.

Med BOLIG+ er det lykkedes Realdania at ramme det neutrale nulpunkt i forhold til energi, i særdeleshed på grund af deres partnere, som VisBlue er en del af.

Energineutral betyder, at energiproduktionen kommer fra bygningens solcellepaneler og hænger sammen med det elektriske forbrug fra beboerne.

Energineutraliteten har udelukkende været mulig på grund af VisBlue’s vanadium redox flowbatteri. Ved hjælp af flowbatteriet er beboernes udnyttelsesgrad blevet fordoblet fra 25% til 50%, hvilket betyder meget på bundlinjen. Fordoblingen ender med en årlig besparelse på 10.000 kroner.

En miljøvenlig løsning

Solen skinner ikke døgnet rundt, og derfor varerier udnyttelsesgraden i løbet af dagen, samt i årets fire forskellige årstider. Derfor skal energien der produceres i løbet af dagen lagres, så beboerne kan udnytte netop samme energi både nat og dag.

I et vanadium redox flowbatteri lagres den elektriske energi i en væske, fremfor i et fast materiale, som i gængse batteriteknologier. Det betyder, at batteriet kan blive skræddersyet og ændret for at imødekomme bygningens behov.

I forlængelse af de økonomiske fordele, så er batteriet også brandsikker og miljøvenlig, fordi størstedelen af materialerne kan blive genanvendt, når de har udtjent deres levetid på 20+ år.