Bliv opdateret på de seneste firma nyheder

Innovative løsninger i samarbejde med Eniig og Aarhus Universitet

August 22, 2017

VisBlue har indgået i det spændende nye projekt Grid Connected Flow Batteries (GCFB) sammen med Eniig og Aarhus Universitet.

Projektet er finansieret af EUDP og vil blive et felt-testet vanadium redox flowbatteri (VRFB), der skal have til formål at finde ud af, om disse batterier kan give fleksibilitet til samt aflaste lavspændingsnettet.

Flowbatteriet passer bare ind

I fremtiden forventer man, at der vil være flere solcelleinstallationer hos virksomheder og i private husstande. Flere solcelleinstallationer kan forårsage midlertidig ubalance i de respektive "feeder lines".

VRFB'er anses som den billigste lokale stationære elektricitetslagringsteknologi, der passer til behovene for supplerende tjenester i lavspændingsnettet. Samtidig er VRFB'er både robuste, fleksible og miljøsikre.

Redox flow batterier giver skalerbarhed mellem effekt (kW) og kapacitet (kWh). Med andre ord betyder det, at VisBlue er i stand til at tilpasse batterier efter forbrugerens behov.

Desuden skaber teknologien mulighed for, at forbrugeren kan dimensionere teknologien trinvis som en fleksibel proces, efterhånden som kravene fra de specifikke "feeder lines" bliver klarere.

"Vanadium redox flowbatterier er fremtidens bæredygtige og billige strømforsyningsløsning"

- Søren Bødker, CEO

Færre udfordringer og billigere strøm

Som forsyningsnetsvirksomhed er Eniigs rolle i projektet at bidrage til et fortsat stabilt elnet, samt styring af balanceringskraften.

Eniig vil også se på nye forretningsområder, de regulerede såvel som ikke-regulerede. Eniigs motivation for at deltage i dette projekt er opnå bedre viden om, hvordan man løser de udfordringer, der findes inden for lavspændingsnettet.

Helt specifikt vil Eniig se på udfordringerne med hensyn til under- og overspænding i kundens forbindelsespunkt, som kan være forårsaget af store forsyningselementer, konvergerende forbrug og produktion fra vedvarende energianlæg.

Eniig vil forsøge at reducere hurtige spændingsændringer - spændingsændringer forårsager f.eks. "flicker", hvilket er når lys står og blinker.

Et nedbrud i Eniigs batterienhed ville være katastrofalt for alle deres kunder, og det er derfor vigtigt, at batteriets sikkerhed er højere end et Li-ionbatteri, hvilket er muligt ved brugen af flowbatterier. I sidste ende burde alt dette føre til færre udfordringer, hvilket vil resultere i billigere løsninger for Eniigs kunder.

Aarhus Universitet, ledet af Anders Bentien, vil først og fremmest assistere VisBlue i udformningen og udviklingen af VRFB samt net-analyser.